به گزارش سلام لردگان, سخنراني حجتالاسلام والمسلمين حسن روحاني رئيسجمهور کشورمان در همايش سراسري قوه قضاييه آغاز شد.
روحاني در ابتداي اظهاراتش در اين همايش گفت: بي ترديد شهيد آيتالله بهشتي يک نمونه روشن و بارز از يک مديريت پخته و آگاه توأم با سعه صدر، صبر و استقامت بود.
رئيس جمهور بيان داشت: آيتالله بهشتي از ديدگاه جايگاه علمي از حوزه علميه قم بهره گرفته بود و همچنين از علوم و دانشهاي روز و مکاتب فلسفي و فقهي غرب بهرهبرداري کرده بود و داراي فکر و انديشه بلندي بود که توانست در تمام مراحل زندگي خدمات کم نظير و گاهي بي نظير داشته باشد.
روحاني ادامه داد: تاسيس مدارس در حوزه علميه قم در چارچوب نظم جديد و آشنايي طلاب و دانشپژوهان حوزه علميه با علوم و دانشهاي روز، نشان از تفکر عميق و مديريت صحيح آن مرد بزرگ بود.
وي گفت: امروزه صدها مدير در دستگاه قضايي، مجلس، قوه مجريه و در ساير بخشها حضور و فعاليت دارند که از شاگردان مستقيم ايشان بوده و يا در مدارسي درس خواندهاند که طراح ايجاد آن مدارس اين شخصيت بود.
رئيس قوه مجريه به آشنايي خود با آيتالله بهشتي از سال 1340 اشاره و تصريح کرد: آيتالله بهشتي مردي بود که خوب فکر ميکرد، خوب ميانديشيد،عادلانه تصميم ميگرفت، مصمم بود، هراسي نداشت و همه وجود و آبرويش را براي اين انقلاب و نظام در کف اخلاص گذاشت.
رئيس قوه مجريه ادامه داد: در اوايل تير ماه 1360 ، يکي دو روز قبل از شهادت در کاخ دادگستري با ايشان درباره مباحث مختلف سخن گفتيم و يک نکته را به من گفت؛ اينکه "يکي دو هفته پيش خدمت امام خميني(ره) رفته بودم و از ايشان اجازه ميخواستم که از سمت قضاييام استعفا دهم اما گويا امام (ره) احساس کرد که من چه ميخواهم بگويم و حرف من را قطع کرد"، بنا به گفته شهيد بهشتي مبني بر اينکه امام خميني(ره) فرموده بودند اگر همه مردم درود بر فلاني بگويند يا مرگ بر فلاني بگويند براي من تفاوتي ندارد، زماني که امام (ره) اين سخن را گفت من پيشنهادم را در دلم پس گرفتم و مطرح نکردم.
رئيس جمهور گفت: اگر ملتي، بزرگاني و مديراني به اين نقطه برسند که درود و مرگ و فرياد موافق و مخالف در راه صحيح، درست و منطقي آنان مؤثر نباشد، آنوقت به نقطهاي رسيدهايم که مي توانيم بهراحتي بار مسئوليت را بر دوش بگيريم،در اين صورت، ترور شخصيت را نيز بهراحتي تحمل مي کنيم.
روحاني ادامه داد: همانگونه که شهيد بهشتي پيش از شهادت ترور شخصيتي شد، کمتر جمعيت مسجد و دانشگاهي بود که برويم و بخواهيم از شهيد بهشتي تعريف کنيم و عدهاي و يا در برخي مجامع اکثريتي با او مخالفت نکرده و عليه او سخن نگويند، اما او به راهش ادامه داد.
رئيس جمهور تصريح کرد: پس از گذشت ساليان دراز هنوز هم بداخلاقاني که فکر ميکنند راه پيشرفت آنها بدحرفزدن، مسائل را وارونه مطرح کردن، به اتهام و درشت گويي افتخار کردن و برخي حتي آنان را انقلابي پنداشتن هنوز هم در جامعه ما وجود دارد.
وي با بيان اينکه شهيد بهشتي شهيد شد و يارانش مسير شهادت را برگزيدند اما وظيفه ما تنها ادامهدادن راه وي است، افزود: در داخل کشور، منطقه، جهان ديروز و امروز، افراط گري و خشونت به عنوان بالاترين خطر براي اخلاق، براي مديريت صحيح، براي دستيابي به اهداف، براي امنيت و ثبات بوده و امروز هم هست.
روحاني ادامه داد: راه، راه عدالت است، راه اعتدال است، راه ميانهروي است، راه اجراي صحيح و پيروي درست از سيره، روش و راه نبي مکرم اسلام(ص) و ائمه اطهار (ص) است.
رئيس جمهور افزود: شهيد بهشتي از ميان ما رفت، اما قوه قضاييهاي آبرومند، اسلامي و قانوني از خود به يادگار گذاشت، امروز هم ما داراي قوانين مترقي، قانون اساسي مترقي، دادگاهها و داوريهايي هستيم که اقدامات در چارچوب معيارهاي اسلامي و حتي قوانين و مقررات قابل قبول مدرن در سطح دنيا انجام ميگيرد.
وي تصريح کرد: قضاوت کاري بس سخت و سنگين بر دوش قضات کشور و همه آناني که در عدلگستري و دادگستري مشغول تلاش و کوشش هستند، است، همه ميدانيم اين کار چه کار سخت و سنگين و حساسي و در عين حال مهم و تاثيرگذاري است.
روحاني قوه قضاييه را در قانون اساسي قوهاي مستقل دانست و اظهار داشت: قضات اين دستگاه با استقلال به داوري مينشينند و هيچ قوه و مقامي حتي هيچ صاحب نفوذي نميتواند و نبايد بر داوري عادلانه تاثير بگذارد.
رئيس جمهور اضافه کرد: بگذاريم قاضي خودش را در برابر خدايش و براي اجراي عدلش در چارچوب قانون بيانديشد و آنچه که وظيفه خود ميداند به عدل و دادگستري به احقاق حقوق مردم بپردازد دولت نيز وظيفه خود ميداند به دستگاهي که مديريت سخت و سنگيني بر دوش دارد کمک کند.
وي تصريح کرد: استقلال قوه قضاييه راست و درست است و هيچکس نميتواند دربرابر اجراي عدالت و احقاق حقوق به دادگستري کشور و به قوه قضاييه احترام نگذارد همه کشور از بالاترين مقام که رهبري معظم انقلاب است تا عموم مردم در برابر قانون مساوي و يکسانند.
روحاني بيان داشت: قاضي ميتواند نسبت به هر مقامي که دارد و در هر مسئوليتي دارد در چارچوب قانوني اگر تخلفي و يا شاکي داشته باشد نسبت به او رسيدگي کند اما در عين حال سه قوه و همه مسئولان کشور وظايف و رسالتهاي مشترکي نيز دارند.
رئيس جمهور با بيان اينکه سه قوه براي دستيابي به اهداف نظام و کمک به آن بايستي در کنار هم و دست به دست يکديگر دهند، گفت: رئيسجمهور به عنوان مسئول اجراي قانون اساسي و پاسدار مذهب رسمي کشور و نظام جمهوري اسلامي ايران، همچنين پاسدار حقوق مردم و پاسدار عدالت، وظيفه سنگيني را بر دوش دارد و در کنار دو قوه ديگر بايستي همه با هم کشور را به نقطه مطلوب برسانيم، به بياني ديگر نقطه مطلوبي که يا اسلام ما را بر آن امر ميکند يا قانون اساسي و يا مطالبات جامعه و مردم آن را از ما ميخواهد.
روحاني به برگزاري انتخابات در کشور و رأي مستقيم مردم اشاره کرد واظهار داشت: تنها انتخابات مستقيمي که در کشور تمام مردم وظيفه دارند پاي صندوقهاي آرا بشتابند و طبق برنامههايي که کانديداها اعلام ميکنند رأي دهند و در ميان آنهايي که کانديدا شدهاند اکثريت آرا را از مردم ميگيرد قوه مجريه و مديريت اجرايي قانون اساسي است، به اين معنا که مردم در انتخابات به برنامه، پيشنهادها و مطالباتي که خود بر آن اصرار داشتهاند رأي دادهاند، بنابراين اين رأي بايد براي همه محترم باشد چراکه هر سه قوه در برابر رأي مردم به رأي مردم تکريم ميکنند و خواهند کرد.
رئيس قوه مجريه ادامه داد: يکي از آثار 24 خرداد پارسال که رهبر معظم انقلاب آن را "حماسه سياسي" ناميدند، همکاري و هماهنگي روساي 3 قوه در کنار يکديگر بود، امروز دولت، مجلس و قوه قضاييه در کنار يکديگر به فکر مطالبات مردم، توسعه کشور و اجراي سياستهاي کلي ابلاغي رهبر معظم انقلاب و قانون کشور هستند.
روحاني اضافه کرد: ما امروز در کشور نياز به توسعه داريم، مقام معظم رهبري در بياناتي اشاره کردند که بعد از قانون اساسي، چشمانداز بالاترين سياست کلي است که بايد مد نظر قرار گيرد، لذا ايران بايد در سال 1404 توسعهيافته باشد که اگر ميخواهيم مسير توسعه را طي کنيم و به توسعه اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي، حقوقي، قضايي و توسعه سياسي و همهجانبه و متوازن و پايهدار برسيم راهي جز اينکه کار را به مردم بسپريم نداريم، تا آنجا که ممکن است کار بايد به آنها واگذار شود البته اين به اين معنا نيست که دولت و مجلس رسالتي ندارند، وظايف همه در قانون اساسي تعيين شده است اما اگر دولت راه را در پيش مردم باز کند و امور را به مردم واگذار کند سريعتر به مقصد خواهد رسيد.
وي اظهارداشت: امروزه در کشورهاي توسعه يافته دولتشان کارفرما نيست، دولتهاي کارفرما در همه جاي دنيا دچار شکست شدهاند لذا بايد مردم را دعوت کنيم و از آنها کمک بخواهيم و راه را در پيش آنها بازبگذاريم. چه کساني انقلاب را به سرانجام رساندهاند؟ چه کساني فرزندان غيور انقلابي تربيت کردهاند؟ همه آنها مردم، نويسندگان، مساجد، بسيجيها همگي بايد در مسير پيشرفت کشور آمده و مشکلات را حل کنند.
روحاني ادامه داد: برخي از مردم فکر ميکنند که در اقتصاد، فرهنگ و مسائل اجتماعي بايد نگاهشان به دولت باشد در حاليکه دولت بخشي از وظايف را ميتواند بر دوش بگيرد و بار اصلي بر دوش مردم است لذا تمامي رسانهها بايد زمينه حضور مردم را در امر اقتصادي، اجتماعي و حتي مشکلات محيط زيستي که نيازمند ايثار مردم براي حل آن است فراهم کنند.
وي بيان داشت: البته دولت وظيفه دارد و بايد کاري کنيم که به عنوان سه قوه در کنار حفظ استقلال خود به فکر مسئوليتهاي مشترک سه قوه باشيم که البته چنين مسئلهاي هست و من بر آنچه که وجود دارد تاکيد ميکنم.
رئيس جمهور گفت: اگر بخش خصوصي در اقتصاد ميخواهد حضور پيدا کند اولين اصل آن امنيت است که اين مقوله بر دوش قوه قضاييه است.
رئيس قوه مجريه بيان داشت:درست فکر کردند آنها که مشروطه را برپا کردند قبل از آنکه مصلحت خانه که بعدا شد مجلس شوراي ملي، به فکر تأسيس عدالتخانه بودند.
روحاني گفت: مردم در خردادماه سال گذشته توانستند با مشارکت خود ما را سرافراز کنند لذا اين مردمند که ميتوانند حماسه بيافرينند و قوه قضاييه ميتواند سرمايه گذاري را تسهيل کند، اگر سرمايه گذار ببيند حرکت قوه قضاييه در مسيري است که ميتواند روي پاي خود بايستد اقدامات لازم را در اين مسير انجام ميدهد.
رئيس قوه مجريه تصريح کرد: آشکارکردن ثروت شهامت ميخواهد، خيليها ثروتمندند و ثروت خود را مخفي ميکنند و نه کسي از حد و حدود ثروت آنها خبر دارد و نه ماليات ميدهند.
رئيس جمهور گفت: ثروت وقتي روي زمين آمد هم بايد ماليات داد و هم بايد چشمهاي برخي را به آن تحمل کرد.
روحاني گفت: ما بايد فرهنگ و اقتصاد را اصلاح کنيم، متاسفانه برخي از مردم هنوز سرمايهدار را به عنوان يک ضد ارزش ميپندارند، شهيد بهشتي زمانيکه سرمايهدار مومن را در سخنرانيهاي خود به زبان آورد فرداي آن روز گروهکها و مخالفان مدعي شدند که رئيس ديوان عالي کشور سخنان متناقض به زبان ميآورد.
وي گفت: تا اين افکار هست و سرمايهدار را نجس و فقر را افتخار کشور ميدانند ، به مقصد نميرسيم.
رئيس جمهور تاکيد کرد: يک عامل بزرگ طلاق همين فقر است و بايد با آن مبارزه کرد چراکه زندگي مردم بايد متوسط باشد و دولت قادر نيست به تنهايي اقتصاد کشور را به تمامه درست کند ولي ميتواند راه را براي جذب سرمايه گذار و کارآفرين آماده کند.
رئيس قوه مجريه ادامه داد: برخي از امور داراي سود زيادي نيست و کارآفرين اقدام به سرمايهگذاري در آنها نخواهد کرد لذا دولت بايد آنها را انجام دهد.
روحاني به تاکيد مقام معظم رهبري بر لزوم اجراي سياستهاي اصل 44 اشاره و خاطرنشان کرد: ما بايد بر همين اساس اقتصاد را به بخش خصوص و تعاوني بسپاريم درحاليکه در مقام عمل سرمايهها از دولت به سمت شبه دولت رفت و تاثيرگذار نبود و اين سياستها عملي نشد.
وي گفت: براي اينکه بتوانيم کارآفرينان را جذب کنيم، نيازمند همکاري سه قوه با يکديگر هستيم و براي مبارزه با فساد که مانعي در سرمايهگذاري براي کارآفرينان است بايد تعامل لازم را داشته باشيم.
روحاني گفت: براي مبارزه با فساد با همکاري قواي مقننه و قضاييه و در برخي از موارد هم قواي مجريه و قضاييه و در برخي از موارد قوه مقننه، همه بايد دست به دست هم بدهيم و با فساد مبارزه کنيم و راه صحيح مبارزه را پيدا کنيم
رئيس جمهور بيان داشت: درست است دادگاه داوري سرجاي خود است اما بايد بدانيم تنها با مجازات کردن کار درست نميشود، همه به جاي اينکه با مجرم مبارزه کنيم بايد مبارزه با جرم را در دستور کار قرار دهيم و البته تلاش قوه قضاييه براي پيشگيري از جرم است.
گفتني است در اين مراسم علاوه بر رئيسجمهور، آيتالله آملي لاريجاني رئيس قوه قضاييه، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي، حجتالاسلام والمسلمين علوي وزير اطلاعات، حجتالاسلام والمسلمين پورمحمدي وزير دادگستري و همچنين آيتالله جنتي دبير شوراي نگهبان حضور دارند.
جمع کثيري از مسئولان عالي دستگاه قضايي از جمله دادستان کل کشور، آيتالله محمدي گلپايگاني رئيس دفتر مقام معظم رهبري، حجتالاسلام ابوترابي نايب رئيس مجلس شوراي اسلامي، سرلشکر فيروزآبادي رئيس ستاد کل نيروهاي مسلح، معاون راهبردي قوه قضاييه، معاون آموزش و تحقيقات قوه قضاييه، رئيس سازمان قضايي نيروهاي مسلح رئيس ديوان عدالت اداري، رئيس ديوان عالي کشور، رئيس حفاظت و اطلاعات، رئيس سازمان بازرسي کل کشور مهمانان ويژه اين همايش را تشکيل ميدهند.
منبع. باشگاه خبرنگاران